Kuih Pau Ayam. Foto: Chetambiz |
BAHAN DOH KULIT PAU
500gm tepung pau/tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu kecil yis mauripan
2 sudu besar shortening
250gm air suam
UNTUK INTI
300gm isi ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong dadu
1 biji lobak merah dipotong dadu
2 sudu besar kari ayam, garam dan gula
2 ulas bawang putih dan bawang merah
CARA MEMBUATNYA
DOH
gaul semua bahan-bahan kecuali air
kemudian masukkan air sedikit demi sedikit
uli tepung hingga licin (tidak melekat di tangan)
tutup kain lembab, biar kembang 2x ganda
tumbuk adunan dan bahagi menjadi adunan kecil
bulat-bulatkan dan masukkan inti
lapik adunan atas daun pisang atau kertas
biarkan adunan tadi kembang/naik
panaskan kukusan
masukkan adunan dan kukus lebih kurang 10 minit/ sehingga masak
siap untuk dihidang
INTI
panasakan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih
masukkan kari yang telah dibancuh dan masukkan isi ayam, kacau
masukkan kentang, garam, lobak merah dan air
biarkan mendidih dan menjadi pekat
masak hingga lembut
Resipi: Mat Gebu
pau?
ReplyDeletewah best nya
tapi saya suka yang inti kacang je
Ye ke? Boleh aje, kalau nak buat cuma tukarkan intinya pada kacang. Senang kan?
Delete