Tuesday, 6 December 2011
Rendang Ikan Talang Masin & Air Halia Madu
Makanan dalam pantang bagi orang utara terutamanya kedah. Kalau bukan dalam pantang pun boleh makan sebab makanan ni sedap, terutamanya Rendang Ikan Talang Masin ni. Mmm.. Selamat Mencuba..
Rendang Ikan Talang Masin
Bahan-bahan
Ikan talang masin- potong-potong, asam jawa, kicap cair, lada hitam biji-biji- tak perlu tumbuk, bawang besar dihiris, garam, halia dihiris halus, bawang putih di cincang.
Cara-caranya
Panaskan minyak, goreng ikan talang hingga masak atau garing. Angkat ikan. Keluarkan sebahagian minyak dari kuali dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Masukkan halia, lada hitam, asam jawa, bawang putih, kicap cair 4 sudu sambi dikacau-kacau. Masukkan ikan talang goreng, kacau. Masukkan bawang besar dan gaul hingga bawang wangi. Masukkan sikit saja garam. Angkat dan hidang. Boleh makan.
Jus Halia Madu.
Bahan-bahanya
Halia 5-6 ulas
Madu
Air 2 atau 3 cawan (agak-agak saja)
Cara-caranya
Ketuk halia dan rebus dalam air. Masukkan air halia bersama halia ke dalam gelas. Masukan 2-3 sudu besar madu. Kacau dan hidang.
Selamat mencuba dan makan-makan.
Petikan dari: ASPIRASI Belahan Jiwa TV1 6 Nov 11
Labels:
Halia,
ikan masin,
Madu,
Makanan,
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment