Wednesday, 4 July 2012

Khasiat Halia, Kunyit, Bawang Putih dan Bawang besar

Bawang putih sejenis herba yang boleh mengurangkan risiko kanser, gastrik, ulser dan merendahkan tahap kolestrol anda. 
Herba/rempah yang anda gunakan pada setiap hari mempunyai khasiat kesihatan yang amat baik. Di antara herba yang biasa digunakan ialah halia, kunyit, bawang putih dan bawang besar.

Di antara khasiat yang ada ialah:

Halia
  1. Bahan aktifnya flavonoid gingerol dapat mengurangkan dan mengelak penyebaran sel-sel kanser.
  2. Mengurangkan mabuk dalam perjalanan.
  3. Merendahkan tahap kolestrol.
  4. Mengelakkan pembekuan darah, mengurangkan keganansan platelet dan mempunyai sifat anti radang yang boleh melawan penyakit jantung.
Kunyit
  1. Flavonoid curcumin bahan aktif yang terdapat dalam kunyit dapat mendorong kematian sel-sel kanser.
  2. Ia juga dapat mengurangkan saiz tumor kolon sehingga 57%.
  3. Curcumin juga dapat menghalang perkembangan sel-sel kanser.
Bawang putih
  1. Pengambilan bawang putih yang tinggi dapat mengurangkan risiko kanser kerana ia menghalang pembentukan nitrosamine (sejenis karsinogen) dari makanan yang dimakan.
  2. Bawang putih mentah atau dimasak yang ditambah pada makanan dapat mengurangkan risiko kanser colorectal (kanser kolon atau rektum) sehingga 30%.
  3. Boleh mengurangkan jumlah kolestrol sehingga 31%.
  4. Menurunkan triglycerides dan kolestrol yang tak baik (LDL kolestrol) sehingga 50%.
  5. Allicin bahan aktif dalam bawang putih boleh membunuh bakteria H Pylori (bakteria yang menyebabkan masalah penghadaman termasuk gastrik dan ulser.)
Bawang besar
  1. Herba yang boleh membunuh 100% bakteria dalam makanan.
  2. Bahan aktif flavonoid quercetin boleh melawan tumor pada paru-paru dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
  3. Mengawal alergik pada hidung.
  4. Mengurangkan risiko kanser prostate.
  5. Melindungi dari penyakit jantung.
Tambahkan herba/rempah di atas, halia, kunyit, bawang putih, bawang besar dan lain-lain ke dalam makanan anda setiap hari untuk kesihatan.

6 comments:

  1. sukar sekali aku tak makan halia kecuali yang dipotong halus dan digoreng

    ReplyDelete
  2. Halia dihiris untuk dijadikan teh halia.

    ReplyDelete
  3. Saya ada garlic oil, ginger oil, habbatsauda oil...tapi tak tau guna...kalau minum, elok sblm @ slps mkn?????

    ReplyDelete
  4. Saya ada garlic oil, ginger oil, habbatsauda oil...tapi tak tau guna...kalau minum, elok sblm @ slps mkn?????

    ReplyDelete