Bawang besar adalah sejenis herba yang boleh membunuh kuman 100% dalam makanan, mengurangkan risiko kanser, diabetes dan antioksida yang bagus. |
Di antara khasiat dan faedah herba dan rempah ialah:
- Bawang putih, bawang merah (besar dan kecil), allspice dan oregano boleh membunuh bakteria 100%.
- Thyme, kayu manis, lada benggala, cengkih, serai, bay leaf, rosemary, marjoram, mustard, tarragon dan jintan putih dapat membunuh bakteria 75% - 90%.
- Pasli cina, buah pala, caraway, daun pudina, daun ketumbar, dill, daun selasih, sage dan fennel boleh membunuh bakteria sebanyak 50% - 72%.
- Kayu manis, cengkih, bay leaves, bawang putih dan merah (kecil dan besar) bagus untuk mengurangkan diabetes.
- Peria juga bagus untuk diabetes, memperbaiki tahap glycogen pada hati dan menurunkan tahap kolestrol dalam darah.
- Kunyit dan bawang merah (besar dan kecil) dapat mengurangkan pra-kanser lesion (tisu yang tak normal) pada usus.
- Halia, cengkih, daun ketumbar, kayu manis, dill, oregano, rosemary, sage, lavender, thyme, anise, basil dan cardamon dapat mengurangkan kekejangan usus.
- Bawang putih, halia, kunyit, bawang merah (kecil/besar), rosemary dan oregano bagus untuk antioksida.
Gunakan herba dan rempah sebagai makanan harian anda untuk kesihatan anda.
Pengunaan rempah didalam masakan boleh memanaskan badan.
ReplyDeleteakubiomed: Satu pendapat yang menarik dan ada betulnya jugak.
ReplyDeleteklu mak masak, mak mmg suka bubuh rempah ratus tu bnyk2. Klu rempah basah cam halia,bawang,lengkuas tu semua, mmg best klu lbh bnyk dlm masakan.
ReplyDeleterempah2 kering pun jgn dilupa
Bagus tu Mak, masakan sedap badan pun bertambah sihat. Teruskan usaha murni ini ;)
Deleteikut sejarah Rempah dan Herba(rempah ratus dsb) bernilai tinggi untuk didagangkan. sanggup belayar dr jauh.
ReplyDeletekalau masalakan letak banyak bawang lebih sedap and manis enak...terutamanya kari/gulai -sekadar berkongsi
ReplyDeletehttp://metrobestmom.blogspot.com