Bahan-bahannya:
1 gantang beras pulut (2.419kg)
4 biji kelapa atau 3 kg santan
1/2 kg kacang (jika perlu)
3 tongkol jagung (jika perlu)
Daun palas secukupnya
Cara membuat:
- Basuh beras pulut sehingga bersih dan toskan. Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya. Selepas itu, masukkan santan ke dalam periuk dan sdikit garam, kacau sampai mendidih.
- Masukkan pulut yang siap dimasak dan kacau sehingga sbati dan menjadi setengah masak. Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk.
- Kemudian bolhlah dimasukkan ke dalam daun palas dan dianyam shingga menjadi bentuk tiga segi.
- Rebus ketupat daun palas yang sudah dianyam di dalam priuk yang telah diisi air pada paras separuh periuk dan rebus shingga airnya kering.
- Jika hendak masukkan kacang atau jagung, hendaklah direbus terlebih dahulu bahan-bahan tersebut. Apabila pulut hampir setengah masak, masukkan kacang atau jagung tadi, kemudian kacau sampai sebati.
Diedit dari: Kosmo
No comments:
Post a Comment