Sunday, 20 November 2011

Resepi Ketupat Palas

Ketupat Palas terkenal terutamanya di negeri-negeri di utara dan timur Semenanjung Malaysia selain di tempat-tempat lain. Bahan utama ketupat palas ialah pulut dan dibalut menggunakan daun palas. Ada jenis yang lemak dan ada yang manis. Berikut adalah resipi ketupat palas versi manis yang terkenal dari Negeri Kelantan.

Bahan-bahannya:
1 gantang beras pulut (2.419kg)
4 biji kelapa atau 3 kg santan
1/2 kg kacang (jika perlu)
3 tongkol jagung (jika perlu)
Daun palas secukupnya

Cara membuat:
  1. Basuh beras pulut sehingga bersih dan toskan. Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya. Selepas itu, masukkan santan ke dalam periuk dan sdikit garam, kacau sampai mendidih.
  2. Masukkan pulut yang siap dimasak dan kacau sehingga sbati dan menjadi setengah masak. Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk.
  3. Kemudian bolhlah dimasukkan ke dalam daun palas dan dianyam shingga menjadi bentuk tiga segi.
  4. Rebus ketupat daun palas yang sudah dianyam di dalam priuk yang telah diisi air pada paras separuh periuk dan rebus shingga airnya kering.
  5. Jika hendak masukkan kacang atau jagung, hendaklah direbus terlebih dahulu bahan-bahan tersebut. Apabila pulut hampir setengah masak, masukkan kacang atau jagung tadi, kemudian kacau sampai sebati.
Untuk tempahan ketupat palas hubungi Zura, 019-9898243 Kg Gong Manak, Pasir Puteh, Kelantan.

Diedit dari: Kosmo

No comments:

Post a Comment