Sunday 2 January 2011

Resepi Masak Dalca Cik Nor


Bahan-bahannya:

50g rempah dalca Cik Nor
1/2 kg daging cincang
1/2 cawan kacang dal
2 cawan santan
Halia sebesar ibu jari
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 biji ubi kentang
2 biji terung bulat
1 biji lobak merah (carrot)
2 biji buah tomato
4 batang cili hijau
3 biji pisang muda
Sedikit penumis Cik Nor
1/2 cawan air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara-cara Memasak:
  1. Rebus kacang dal hingga empuk
  2. Bawang merah, bawang putih dan halia di kisar (blend).
  3. Tumiskan penumis.
  4. Masukkan rempah pajri dan bahan-bahan yang telah dikisar.
  5. Masukkan daging cincang dan biarkan hingga empuk.
  6. Masukkan santan, air asam jawa, kacang dal rebus dan kentang dan masak hingga separuh empuk.
  7. Kemudian masukkan terung, lobak merah, buah tomato dan pisang.
  8. Masukkan garam secukup rasa dan biarkan mendidih sehingga empuk.
  9. Angkat dan hidangkan.
Untuk mendapatkan produk Cik Nor sila hubungi Hj Rahim 016-9558901 atau 012-6593486. Boleh juga hubungi pejabat 03-91724793.
Jika ingin berjumpa sendiri dengan Hj Rahim, beliau akan berada di Pasar Tani Taman Ahmad Razali, Ampang pada setiap pagi Ahad setiap minggu.

No comments:

Post a Comment