Bahan-bahannya:
50g rempah dalca Cik Nor
1/2 kg daging cincang
1/2 cawan kacang dal
2 cawan santan
Halia sebesar ibu jari
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 biji ubi kentang
2 biji terung bulat
1 biji lobak merah (carrot)
2 biji buah tomato
4 batang cili hijau
3 biji pisang muda
Sedikit penumis Cik Nor
1/2 cawan air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara-cara Memasak:
- Rebus kacang dal hingga empuk
- Bawang merah, bawang putih dan halia di kisar (blend).
- Tumiskan penumis.
- Masukkan rempah pajri dan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masukkan daging cincang dan biarkan hingga empuk.
- Masukkan santan, air asam jawa, kacang dal rebus dan kentang dan masak hingga separuh empuk.
- Kemudian masukkan terung, lobak merah, buah tomato dan pisang.
- Masukkan garam secukup rasa dan biarkan mendidih sehingga empuk.
- Angkat dan hidangkan.
Jika ingin berjumpa sendiri dengan Hj Rahim, beliau akan berada di Pasar Tani Taman Ahmad Razali, Ampang pada setiap pagi Ahad setiap minggu.
No comments:
Post a Comment