Pisang Untuk Anti Kanser & Meningkatkan Imuniti Badan Anda. Terdapat sedikit tompok hitam pada pisang ni. |
Menurut penyelidikan saintifik dari Jepun, pisang mengandungi TNF (Tumor Necrosis Factor) yang mempunyai ciri-ciri anti-kanser. Semakin ranum atau masak pisang tersebut semakin tinggi kandungan anti kansernya, terutamanya jika kulitnya dah bertukar warna kepada tompok-tompok berwarna hitam.
Kajian telah dijalankan menggunakan pisang, anggur, epal, tembikai, nenas, pir dan persimmon. Pisang telah didapati memberikan hasil yang terbaik untuk kesihatan anda. Ia dapat meningkatkan bilangan sel darah putih, meningkatkan imuniti badan dan mengeluarkan bahan anti-kanser TNF.
Pisang yang mempunyai kulit kuning dengan tompok-tompok hitam di atasnya adalah 8 kali lebih berkesan dalam memperbaiki mutu (enhancing the property) sel-sel darah putih daripada pisang yang berkulit hijau.
Makan 1 - 2 biji pisang setiap hari untuk meningkatkan sistem imunisasi (sistem kekebalan) badan anda dari dijangkiti penyakit seperti selsema, flu dan sebagainya.
Amalkan makan pisang setiap hari demi kesihatan.
Bagi pengidap kecing manis, pisang adalah musuh mereka.
ReplyDeleteakubiomed: Betul tu, semakin masak pisang tu semakin tinggi kandungan gulanya, kurang sesuai untuk pengidap kencing manis.
DeleteMurah dan mudah utk didapati pisang ni tp tu lah..kalo ada kencing manis, tak mkn pisang woo
ReplyDeleteMak Lagenda: Kalau yang tak kena kencing manis tu, rajin2lah makan pisang. Setiap hari, amalkan, bagus ni ;)
Deleteanak2 saya suka mkn pisang...
ReplyDeletewahida: Alhamdulillah, teruskan minat mereka ;)
DeleteSelalu beli pisang Brazil tapi agak mahal sikitla banding pisang biasa
ReplyDeleteLawrence Vision: Ikut sukalah, kalau suka pisang Brazil apa salahnya kan. Tapikan kalau makan pisang Malaysia tentu lebih murah dan lebih segar, sebab jarak dari ladang ke kedai lebih dekat. Betul ke? ;)
Delete