Monday, 26 July 2010

Resepi Kuih Sagu


Kuih sagu ni adalah sejenis kuih yang lembut dan sedap sekali bila dimakan. Yang bestnya ianya senang saja untuk dimasak. Boleh makan waktu pagi atau petang. Atau bila-bila masa yang disukai. Selamat mencuba...

KUIH SAGU

Bahan-bahanya:

2 gelas air
1/2 gelas gula (boleh dikurangkan atau dilebihkan ikut suka)
1 gelas sagu mata ikan
sedikit pewarna merah
Beberapa helai daun pandan
Kelapa parut (bahagian putih saja) digaul dengan sedikit garam

Cara-cara membuatnya

1) Didihkan air bersama gula dan daun pandan. Rasa tahap kemanisannya mengikut kesukaan anda.
2) Setelah mendidih masukkan pewarna dan sagu yang telah di cuci terlebih dahulu. Cuci sekejap saja, takut ia jadi terlalu kembang, nanti tak sedap untuk dimakan.
3) Kacau perlahan-lahan di atas api kecil supaya ia tak hangus sampai sagu kembang sepenuhnya.
4) Tuang ke dalam loyang dan biarkan sejuk.
5) Bila dah sejuk potong mengikut bentuk diamond atau sebarang bentuk yang disukai.
6) Gaul dengan kelapa parut yang dah digaul dengan garam. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment