Saturday, 31 July 2010

Puding Cendol Putih


Bahan-bahan:

2 cawan cendol
30 gm agar-agar
2 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
4 biji putih telur
3 helai daun pandan - basuh, siat dan simpul
2 cawan air
Sedikit garam

Cara Menyediakan:

1. Didihkan agar-agar dan air hingga hancur lalu masukkan gula dan daun pandan biarkan mendidih lagi hingga larut.

2. Tapis agar-agar dan jerang semula di atas dapur dengan api yang kecil.

3. Pukul putih telur bersama santan hingga kembang. Tuangkan ke dalam agar-agar, campurkan garam bagi membangkitkan lemak dan kacau hingga sebati.

4. Tuskan cendol dan masukkan ke dalam adunan di atas, kacau perlahan-lahan. Tuangkan ke dalam acuan dan sejukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.


From: SajiOnline

No comments:

Post a Comment