Saturday, 31 July 2010
Puding Cendol Putih
Bahan-bahan:
2 cawan cendol
30 gm agar-agar
2 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
4 biji putih telur
3 helai daun pandan - basuh, siat dan simpul
2 cawan air
Sedikit garam
Cara Menyediakan:
1. Didihkan agar-agar dan air hingga hancur lalu masukkan gula dan daun pandan biarkan mendidih lagi hingga larut.
2. Tapis agar-agar dan jerang semula di atas dapur dengan api yang kecil.
3. Pukul putih telur bersama santan hingga kembang. Tuangkan ke dalam agar-agar, campurkan garam bagi membangkitkan lemak dan kacau hingga sebati.
4. Tuskan cendol dan masukkan ke dalam adunan di atas, kacau perlahan-lahan. Tuangkan ke dalam acuan dan sejukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.
From: SajiOnline
Labels:
Resepi Kuih Melayu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment