Biskut Sarapan Coklat ini dibuat dari 6 jenis superfood yang baik untuk kesihatan iaitu oat, kelapa, chia seed, kayu manis, teh maca dan coklat gelap. Biskut sarapan ini kenyal dan lazat, sangat sesuai untuk sarapan on-the-go atau snek yang benar-benar akan memenuhi citarasa sarapan.
BAHAN-BAHAN Sarapan Biskut Coklat:
2 oz coklat gelap (70% atau lebih besar) atau koko nibs (dicincang)
2 cawan rolled oat
1 cawan kelapa parut kering tanpa gula
1/4 cawan tanah biji chia (Chia seed)
1/4 cawan kismis tanpa gula
2 sudu besar serbuk maca (Cuba:Natural Navitas Maca Powder)
1 sudu besar yis (brewer’s yeast)
1 sudu kecil serbuk kayu manis
2 biji pisang (dilenyek)
1/4 cawan mentega kacang semula jadi tanpa garam
1/4 cawan sirap maple tulen (pure maple syrup)
1 sudu teh ekstrak vanila tulen
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Nutrien setiap hidangan (1 biskut): Kalori: 228, Jumlah Lemak: 11 g, lemak tepu: 5 g, mono tak tepu Lemak: 3 g, politaktepu lemak: 2 g, karbohidrat 29 g, serat: 6 g, Gula: 12 g , Protein: 5 g, Sodium: 9 mg, Kolesterol: 0 mg
Selamat mencuba biskut yang lazat dan berkhasiat ini untuk sarapan.
Biskut Sarapan Coklat Superfood Gambar & Resepi dari: clean eating mag |
BAHAN-BAHAN Sarapan Biskut Coklat:
2 oz coklat gelap (70% atau lebih besar) atau koko nibs (dicincang)
2 cawan rolled oat
1 cawan kelapa parut kering tanpa gula
1/4 cawan tanah biji chia (Chia seed)
1/4 cawan kismis tanpa gula
2 sudu besar serbuk maca (Cuba:Natural Navitas Maca Powder)
1 sudu besar yis (brewer’s yeast)
1 sudu kecil serbuk kayu manis
2 biji pisang (dilenyek)
1/4 cawan mentega kacang semula jadi tanpa garam
1/4 cawan sirap maple tulen (pure maple syrup)
1 sudu teh ekstrak vanila tulen
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Panaskan ketuhar kepada 350ºF.
- Dalam mangkuk sederhana, kacau coklat, oat, kelapa, chia, kismis, maca, yis dan kayu manis.
- Dalam mangkuk yang berasingan, menggunakan pembancuh elektrik, kacau pisang, mentega kacang, sirap maple dan vanila sehingga sebati; tuangkan bahan-bahan kering dan kacau dengan sudu untuk menggabungkannya.
- Dengan menggunakan sudu cookie besar (kira-kira ¼ cawan),
- Sudukan adunan ke atas dulang yang dilapisi kertas parchement supaya tak melekat.
- Lembapkan jari dan ratakan sedikit adunan biskut sarapan ini.
- Bakar selama 20 minit, atau sehingga keemasan. Sejuk pada lembaran dan kemudian dibawa ke bekas kedap udara untuk menyimpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk berkhidmat, sehingga 1 minggu.
Nutrien setiap hidangan (1 biskut): Kalori: 228, Jumlah Lemak: 11 g, lemak tepu: 5 g, mono tak tepu Lemak: 3 g, politaktepu lemak: 2 g, karbohidrat 29 g, serat: 6 g, Gula: 12 g , Protein: 5 g, Sodium: 9 mg, Kolesterol: 0 mg
Selamat mencuba biskut yang lazat dan berkhasiat ini untuk sarapan.
Waahh..ini healthy biscuit nih! Thks shasha for sharing. Nk try buat la.. bagus utk diet!
ReplyDeletegalaksibimasakti: Sama-sama dan Selamat mencuba. Semoga suksess ;)
Deletebrewer yeast tu kedai mana boleh dapat ye
Delete